Raoul Tiraboschi

deputy chairman Slow Food Italia

Vice-presidente di Slow Food Italia, consigliere di amministrazione dell’Università di Scienze Gastronomiche di Pollenzo (Cuneo) e membro del Consiglio Nazionale di Cooperazione e Sviluppo presso il Ministero degli Esteri e della Cooperazione. Laureato in Giurisprudenza all’Università Statale di Milano in Diritto del lavoro, esercita la professione di avvocato civilista. Iscritto all’Albo degli avvocati dell’Ordine di Milano, si occupa in particolar modo di imprese, progettazione partecipata e cooperazione sociale. Collabora al progetto degli avvocati di strada della Caritas Diocesana di Bergamo “Poveri ma cittadini” e partecipa attivamente a progettualità di varie associazioni locali. Per molti anni ha fatto parte del CdA (ora ne è socio) della Cooperativa agricola sociale Aretè di Torre Boldone (Bg), che inserisce persone in svantaggio sociale nella produzione e nella commercializzazione di verdura biologica. Per il Comune di Bergamo svolge il ruolo di Coordinatore del Tavolo Food Policy.

He is Vice President of Slow Food Italia, member of the Board of Directors of the University of Gastronomic Sciences in Pollenzo and member of the National Council for Cooperation and Development at the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation. He graduated in Law from the University of Milan with a specialisation in labour law and works as a civil lawyer. He is a member of the Milan Bar Association and specialises in business, participatory planning and social cooperation. He collaborates on the street lawyers' project of the Diocesan Caritas of Bergamo, “Poveri ma cittadini” (Poor but citizens), and actively participates in projects run by various local associations. For many years, he was a member of the Board of Directors (now a partner) of the Aretè social agricultural cooperative in Torre Boldone (Bergamo), which integrates socially disadvantaged people into the production and marketing of organic vegetables. He is the Food Policy Coordinator for the Municipality of Bergamo.

A panel with
Sara Jovanovic, PhD student in Circular Economy University of Trieste
Valentino Riva, research fellow in Commodity Sciences University of Trieste
Katia Rivera, psychologist, PhD student in Circular Economy University of Trieste
Raoul Tiraboschi, deputy chairman Slow Food Italia
Chaired by
Francesco Santelli, researcher in Social Statistic University of Trieste